Местят Втора английска в нова сграда

10 февруари, 2011 13:02 | Средно образование | Няма коментари

Местят Втора английска в нова сграда

Втора английска гимназия „Томас Джеферсън” да бъде преместена в нова сграда в кв.„Стрелбище”. Това ще предложи столичният кмет Йорданка Фандъкова на ръководството на училището. „В София има 8 сгради, които се ползват едновременно от основно училище и гимназия, мисля, че това е добър шанс една гимназия да получи своята сграда”, обясни кметът. Фандъкова допълни, че са водени разговори с ръководството на училището, но в крайна сметка решението трябва да дойде от тях. Строежът на сградата, която трябва да приюти Втора английска е започнал преди повече от 20 години – през 1988 г. Работата обаче спира 6 години по-късно заради липса на пари. Изграждането започна отново през септември миналата година. Според плана строежът трябва да приключи до юни, а сградата да е напълно оборудвана за началото на следващата учебна година и да отвори врати през септември.

„Искам до май да видя, че и дворът и оградата се изграждат”, коментира Фандъкова.

През тази година ще бъдат отделени 34 млн. лв. за строеж и ремонти на детски градини и училища, каза още столичният кмет. 15 млн. са от общинския бюджет, 6 по идват по европрограми, а останалите 13 ще бъдат заложени в общинския приватизационен фонд. Общината планира да довърши 5 забавачници и да започне строежа на нови 6.

Освен това се подготвят проекти за общо 32 нови градини. Така според Фандъкова може трайно да се реши проблемът с недостига на места. 4 млн. лв. пък ще се харчат за ремонти в училищата. 9 школа ще бъдат санирани.

Самуил Димитров, в. „Монитор“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата