Учени превърнаха в реалност "фантастичния" прозрачен алуминий от "Стар трек"

31 октомври, 2010 19:44 | Наука | Няма коментари

Учени превърнаха в реалност "фантастичния" прозрачен алуминий от "Стар трек"

Учени от Оксфордския университет създадат прозрачен алуминий, който до скоро беше приеман за „реалност“ от популярния фантастичен филм „Стар трек“. Изследователите са постигнали пробива си използвайки най-мощния рентгенов лазер в света. Полученият материал обаче не е стабилен и може да съществува само за части от секундата. За да получат прозрачния алуминий, учените са облъчили миниатюрно парче обикновен алуминий с пулсовия рентгенов лазер – „ФЛАШ“. При рентгеновите микропулсации се избиват всички електрони от металът, без да се нарушава неговата кристална решетка. Полученият материал е без електрони и е невидим под ултравиолетова радиация. Той е толкова странен, че учените го обявиха за ново екзотично състояние на материята. Макар че съществува за части от секундата, прозрачния алуминий може да даде много ценна информация за големите планети както и за науката на материалите.
„Никой не е виждал подобно състояние на материята”, обявява един от основните участници в експеримента професорът от Оксфорд Джъстин Уорк. По думите му физическите свойства на новата материя са същите като в ядрата на големите газови гиганти, като Юпитер напри.
„Свойствата на новия материал приличаха много на силикона, което беше много изненадващо, добвя Уорк.„Почти толкова изненадващо, колкото откритието че можете да превърнете оловото в злато само с помощта на светлина”.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата