Премиерът гарантира парно за Софийския

26 октомври, 2010 12:10 | Висше образование | Няма коментари

Премиерът гарантира парно за Софийския

Премиерът Бойко Борисов гарантира, че няма да се спира парното за Софийския университет „Св. Климент Охридски”. „Ако трябва ще дотирам „Топлофикация” специално за университета и няма да спре парното”, заяви премиерът. Той подчерта, че не е уплашен от подготвяния протест в Деня на будителите: „Това си е тяхна работа, ние сме им осигурили парите. Да престанат да плашат хората и да подскачат, защото не знаят за какво”, отсече Борисов.

Според просветния министър Сергей Игнатов Алма матер няма основание да излезе в дървена ваканция, защото всеки месец държавата превежда по сметката на университета субсидия за социално-битовите разходи.

„Сериозно нарушение е да спреш топлата вода в Студентския град, защото студентите си плащат”, подчерта Игнатов и припомни, че живеещите в кампуса на Алма матер имат право да съдят ректорското ръководство. Министърът смята, че проблемите с топлото ще се решат окончателно, ако академичното ръководство подпише договор с „Топлофикация”, според който парите за парно и топла вода да се превеждат директно от държавата към дружеството.

„При повишената емоционалност ректорите грешат, като си мислят, че решенията са в ползва на университета. Ако на всеки човек му падне бюджетът с 20% това не означава крах, а намаляване на луксовете”, е коментарът на Игнатов за финансовите претенции на Алма матер. Министърът ще докладва в неделя пред ректорското ръководство експертни препоръки за свиване на разходите в най-големия университет.

в. „Монитор“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата