Максим Минчев: Липсата на повече от една гледна точка е манипулация

20 септември, 2010 11:02 | Гост | 1 коментар

Максим Минчев: Липсата на повече от една гледна точка е манипулация

Новият проект на Академика БГ е посветен на тенденциите в българските медии. Поканихме водещи журналисти, издатели и директори на новини да отговорят на няколко еднакви въпроса, свързани с новинарството. В анкетата се включи и Максим Минчев, генерален директор на Българската телеграфна агенция.

– Г-н Минчев, каква е Вашата дефиниция за новина?

– Новина е всеки факт от действителността, който е неизвестен (или е останал по едни или други причини неизвестен) за обществеността.

– Как се манипулира чрез новина?

– Способите за манипулация са безброй – от подбора на заглавието, което може да внушава определена нагласа (дори само с въпросителна и многоточие), до избора на ракурс за снимка към текста. Липсата на повече от една гледна точка по спорен проблем винаги е волна или неволна манипулация, както и когато се вадят думи и изречения от общия контекст.

Може да се манипулира и чрез подбора на източниците, чрез анкети и мнения на некомпетентни по осъждания проблем  хора. Най-драстичната манипулация е чрез откровената лъжа, фалшификацията и тиражирането на „слухове”, монтажът на кадри.

– Какви са критериите за подбор на водещи новини?

– В зависимост от насочеността на изданието – водещата новина е тази, която би приковала вниманието на максимален брой хора. За сериозните медии, занимаващи се с информация, водеща новина е тази, която пряко засяга битието на огромен брой хора, независимо в какъв аспект – политически, икономически, здравен, битов.

– Какво остава извън новините?

– Никой значим факт не трябва да остава извън новините. Извън новините могат да останат много неща, в зависимост от насочеността на изданието –  от спортен вестник не се очаква прогноза за реколтата от жито (при все че всички ядат хляб).

– Коя е добрата новина?

– Вероятно могат да се дадат различни отговори на този въпрос, но честният отговор е, че който се занимава с информация не може да дели новините на добри и лоши. Има просто новина. Преценката е субективна, а новината е просто факт от живота, в който има и добро и зло. Добра  новина? Че всички вече спазват 10-те божи заповеди. Че е открит универсален лек срещу всички болести…

– Стока ли е новината?

– Докато новините се продават – да. Всичко е стока.

– Коя новина пропуснахте?

– Въпросът е неясен.

– Авторитетна ли е четвъртата власт?

– Безспорно. Ако за нещо не е съобщено, никой няма да разбере, че то съществува или се е случило.

Вървят ли българските медии след победителите?

– По-коректен въпрос би бил „Кои български медии вървят след победителите?”, но не бих отговорил. Въпросът съдържа неприемливо обобщение.

Въпросите зададе Елена Монева
Снимка: БТА

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. иван сухиванов коментира на 20 септември, 2010 г., 07:54 ч.

    ами този господин нещо не му отива да говори за свобода на медиите… дежурните цербери от предишната соцхранилка / повечето и доносници/ , сега се правят на свободни духове…