Всеки трети седмокласник е жертва на тормоз в интернет

9 август, 2010 15:42 | Средно образование | Няма коментари

Всеки трети седмокласник е жертва на тормоз в интернет

Всеки трети седмокласник в София е бил заплашван или изнудван в социалните мрежи в интернет. Това е показало социологическо проучване, проведено сред 2000 ученици от София. Резултатите от изследването ще бъдат обявени в следващите дни, разказа пред Дарик психологът Иван Игов. По думите му тормозът в социалните мрежи като Facebook се превръща в епидемия.

„Едно от най-честите неща, които се случват на децата, е кражба на самоличност. Т.е. подлъгване на учениците да дадат данните си, след което злосторниците  се представят за друг в социална мрежа, чат или по друг начин, следят измамения или го злепоставят пред негови близки и приятели. Така на пръв поглед проблемът не е значим, но при децата и юношите, той се превръща в епидемия. От нашето изследване се оказа, че близо 1/3 от учениците в 7-ми клас по някакъв начин са били заплашвани или изнудвани в интернет, включително и Facebook”, посочи Игов.

Интернет дава нови възможности за тормоз. Хората могат да публикуват слухове, снимки и друга лична информация в глобалната мрежа или да изпращат злонамерени съобщения – анонимно или от името на някой друг. Хулиганството в училище обикновено се ограничава в училищните часове. Чрез интернет обаче хулиганът може да достигне жертвата си по всяко време. По-широк е и кръгът от хора, които може да нарани.

Анонимността и минималният риск да бъдат хванати подбуждат някои хора да опитват неща, които не биха правили при други обстоятелства. Киберхулиганство обикновено се случва в отсъствието на възрастни. То също така е лесно осъществимо технически. Децата често смятат, че ако кажат на родителите си, ще стане по-лошо.

Важно е да се запомни, че интернет се подчинява на същите правила, които действат в истинския живот. Позоренето и обидите в интернет могат да се разглеждат като клевета. Тя на свой ред се наказва и може да доведе до търсене на отговорност за нанесени вреди. Дори анонимният потребител може да бъде проследен. Полицията ще предприеме действия, ако има основание да смята, че е извършено престъпление.

Анастасия Станишева

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата