Академика БГ започва кампания "Бъди грамотен"

11 септември, 2009 22:00 | Бъди грамотен | 9 коментара

Академика БГ започва кампания "Бъди грамотен"

Образователният портал Академика БГ подема инициатива за добро владеене на български език под мотото „Бъди грамотен“. Кампанията предвижда различни прояви, целящи да превърнат грамотността в уважавано качество. Целта ни е да се засили интересът на младите хора към родния език, а доброто му владеене да стане наистина задължително – да се изисква не само при кандидатстване в университет, но и в реалния живот.
Грамотността се добива в училище и затова първата проява от кампанията „Бъди грамотен“ е дискусия, посветена на обучението по български език и литература. Тя ще се проведе в неделя, 13-и септември, в пресклуба на БТА. Участие ще вземат учители, университетски преподаватели, писатели, родители и експерти. Поканени са представители на Министерството на образованието, на Районния инспекторат по образование в София, както и депутати от различни парламентарни групи. Присъствие потвърдиха учени от Института за български език /ИБЕ/ към БАН.
Като първа по ред дискусията едва ли ще успее да обобщи всички причини за ученическата неграмотност. Затова Академика БГ предвижда да организира такива дискусии поне веднъж в месеца. Целта е да се намери правилният начин за решаване на проблема и да се предложат варианти за промени – както в учебните програми и планове, така и в системата на преподаване.
Крайната цел на инициативата е децата да излизат грамотни от училище. Академика БГ ще предизвиква и поощрява детския интерес към българския език, като организира състезания по правопис. Те ще се провеждат в следващите месеци във всяко училище, което изрази желание да участва, а резултатите ще намират специално място в сайта. За победителите, както му е редът, ще има награди.
Планираме да включим в подобни състезания журналисти, студенти, държавни служители и политици.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Тони коментира на 11 септември, 2009 г., 13:25 ч.

    Българският език трябва да бъде уважаван! Стига чуждопоклонничество!

  2. Таня Точева коментира на 22 ноември, 2009 г., 18:43 ч.

    Аз лично съм свидетел как преподавател по литература три пъти поправи заглавието на дъската защото не знаеше как се пише думата „преднадзначение“.Какво ще правим с некадърните преподаватели,които за съжаление са все повече и повече. Имам безброй примери заснети с телефони, които показват какви хора обучават нашите деца.

  3. Marto коментира на 24 ноември, 2009 г., 00:16 ч.

    Самата ти не си написала думата „предназначение“ правилно!

  4. Таня Атанасова коментира на 24 ноември, 2009 г., 15:20 ч.

    Много се дразня от правописни грешки, както и от неправилно изговаряне на думите. Все повече се натъквам на такива при хора от всякаква възраст. Непростимо е! Много помага четенето на книги.

  5. Ангел коментира на 19 януари, 2010 г., 20:15 ч.

    Няма лошо в това да се пише в България,с българската азбука и това трябва да бъде регламентирано със закон! Правописа,правописа не решава проблема!Нима всички откриватели са владеели перфектно правописа си на собствената си страна?Не приятели,това не решава проблема!Повечето хора който разбират от правописа от друго нищо не разбират,а за да се уверите във това вижте за 45г. тези дето владеха правописа до къде ни докараха и нацията и държавата!така,че не се иска само правописа да бъде изряден иска са човек да бъде със широко съзнание и със ум и разум в главата! А,не имал више образование и владеел правописа,а на три магарета една блаля сено неможе да раздели!Така е приятели.Всичко добро на всички.И запомнете едно:Все на някой нещо му пречи,а собствените си недостатаци,все неможе да види!С уважение:Ангел Ангелов

  6. методи коментира на 15 март, 2010 г., 11:45 ч.

    Чудесна инициатива, поздравления за организаторите. Най-много ще се накефя за държавните служители :)

  7. Красимира коментира на 6 юни, 2010 г., 06:06 ч.

    Ние имаме в историята си Златен век, а децата ни пишат на латиница. Учители, родители и институции трябва да се обединят в името на бъдеща грамотна нация.

  8. Соня Чолакова коментира на 14 ноември, 2010 г., 20:47 ч.

    Искам специялно да кажа на Таня Точева,че има учители ,които понякога са много изморени,както при вашия случайи искам да ви помоля да не ги обиждате!

  9. Соня Чолакова коментира на 14 ноември, 2010 г., 20:49 ч.

    Искам спецялно да кажа на Таня Точева,че има учители ,които понякога са много изморени,както при вашия случай искам да ви помоля да не ги обиждате!